Baanstatus
Lus |
Qualifying |
Buggies |
Trolleys |
Wintergreens |
Wintertees |
“Voor de komende jaren komen er nieuwe uitdagingen op ons af. Thema’s als duurzaamheid, waterbeheer en biodiversiteit worden belangrijker en vragen om een aanpak. Primair zijn we een golfbaan en met het beleidsplan als leidraad zullen adviezen nodig zijn om aantrekkelijk, kwalitatief op niveau, toegankelijk en uitdagend te blijven”. Nieuwsbrief van 14 juni 2024.
In de Nieuwsbrief van 13 februari 2025 heeft Jannes Landskroon (HGK) ons meegenomen in zijn activiteiten gedurende de winterperiode.
Inmiddels is het maart en de Baan Commissie heeft afgelopen 6 maanden benut om een goed beeld te krijgen van wat er te doen staat, werken de processen en heeft een ieder een goed beeld van haar/zijn rol. Er is veel contact met Jannes en het Bestuur en zo proberen we een bijdrage te leveren als BaCo. We doen dit met de wetenschap dat UG Amelisweerd een fantastische baan is. Het vraagt aandacht, afspraken en middelen om het zo te behouden of zelfs te verbeteren. Alles hangt af door welke ‘bril’ je de baan bekijkt. De BaCo kijkt graag vooruit met een construktieve kritische blik. Haar rol is en blijft adviserend.
Speelkwaliteit en spelplezier
De kwaliteit van de greens en bunkers zijn voortdurend onderwerp van gesprek onder de leden. Dit geldt ook voor de putting green. Vanaf april wordt er onder de leden de enquete players 1st gestart. Dit gaat ons als BaCo ook helpen met feedback over de baan. Jannes zal zelf binnenkort eea toelichten over het onderhoud/ status (putting) greens en bunkers.
Verzorgde staat van de baan
Een verzorgd uiterlijk speelt een belangrijke rol bij de eerste indruk. Dit geldt ook voor onze golfbaan. De komende tijd gaan we als BaCo hier meer aandacht aan besteden. Ook hier geldt dat het uitspreken makkelijker is dan het ook daadwerkelijk op orde houden. Uiteindelijk blijft het mensenwerk en kan ook elk lid/speler er aan bijdragen.
Baanmarkeringen
Een ander onderdeel van onze baan dat kan zorgen voor discussie en daarmee de doorloop beïnvloedt is onduidelijke baanmarkering. Dit zijn de witte (Out of Bounds) en vooral rode palen die hindernissen markeren. In samenwerking met H&R, de HGK en de BaCo is nu een blauwdruk bepaald. De veranderingen zullen door H&R binnenkort wordt gedeeld.
Biodiversiteit
De flora van golfbaan Amelisweerd
We hebben inmiddels heerlijke golfdagen achter de rug. Het is overdag zacht en zonnig en afgelopen donderdag was zelfs een deel van het terras open. En ondanks het mooie weer heb ik de indruk dat de natuur, in dit geval de planten achter lopen bij vorig jaar. Toen bloeiden de sleedoorns al volop. Ik denk dat de relatief koude en donkere winter en de stevige nachtvorsten de afgelopen weken voor de vertraging hebben gezorgd.
Toch zijn de treurwilgen groener en ik heb de eerste bloemen gezien van het klein hoefblad bij hole 3. Het is heeft een mooie gele bloem die lijkt op de paardenbloem, maar is kleiner en wat lichter geel. De plant noemen we naakt bloeiend, de bloemen verschijnen voor het blad. De plant schijnt een geneeskrachtige werking te hebben.
Ik zal jullie op de hoogte houden van de andere interessante planten in de baan.
Er is ook een experiment gaande. Op de holes 1, 9 en 10 zijn op drie plekken, aangegeven met blauwe palen met groene kop, de grote ratelaar gezaaid. Deze plant is een halfparasiet die gebruik maakt van de wortels van gras. We gaan kijken of de ratelaar het ruige gras in de rough enigszins kan bedwingen. Dat zou dan kunnen leiden tot een grotere biodiversiteit.
Binnen afzienbare tijd is er weer veel botanisch nieuws te melden.
Klein hoefblad
Grote ratelaar
Andreas Crebolder baco
Fauna
Met enige regelmaat beschrijf ik de levende en steeds wisselende fauna op de baan. Vogels verschijnen en verdwijnen, vlinders, insecten en rupsen komen tevoorschijn, en recent is er door wildcamera’s op het terrein een groeiend inzicht in welke zoogdieren zich waar bevinden.
Vossen, dassen, reeën, hazen, konijnen, ze maken allemaal hun opwachting, meestal in de vroege avond of ochtend, en ’s nachts. De eerste camera is zelfs onklaar gemaakt door een grote boze of bonte specht, die met zijn snavel op het oog van de camera heeft ingehakt.
Dassen zijn rustiger dieren, maar in grote aantallen kunnen ze een fairway aardig omploegen. Voorlopig lijkt het erop dat er maar enkele rondlopen. Hun burcht is nog niet gelokaliseerd, jonkies zijn ook nog niet waargenomen.
De vos lijkt ook een single te zijn, al is dat onwaarschijnlijk. Hij vertoont zich een enkele keer ook overdag, waargenomen door spelers en greenkeepers, en door de alziende camera.
De camera’s blijven voorlopig in dienst, als de specht het toelaat. Ook ‘gewone’ vogels laten zich graag fotograferen door vóór de camera langs te paraderen, zoals deze fraaie gaai.
Zoals iedereen kan zien is de lente op gang gekomen. Met enige voorzichtigheid durf ik te beweren dat het nu omhoog gaat met de temperatuur, en dat de dieren er weer zin in krijgen. De reeën zijn trots op hun groeiend gewei, vogels gaan aan baltsen en nesten denken, er wordt weer gezongen op de baan. We houden u op de hoogte.
Vriendelijke groet,
Dop Bär.
Oproep
De greenkeepers doen o.l.v. Jannes hun uiterste best de baan in topconditie te krijgen en te houden. Vanzelfsprekend vallen er zaken op, zijn er tekortkomingen en aandachtspunten. Laat het de leden van de BaCo (baancommissie@amelisweerd.nl) weten, kom met suggesties. Daarentegen vragen we ook begrip, niet alles kan direct worden opgepakt of worden uitgevoerd. Maar samen kunnen we ervoor zorgen dat de baan er top uit gaat zien in de lente zodat we daar de hele zomer van kunnen gaan genieten.
BaCo-TIP van de week
Na het uit holen en daarna verlaten van de green repareren we natuurlijk onze eigen pitch-mark maar ook allemaal 1-2 aanwezige pitchmarks. Dit zorgt voor een super strakke green in plaats dat we ons ergeren aan een aanwezige pitchmark. Pitchmarks veroorzaken schade aan de green als ze niet gerepareerd worden.