Telefoon storing

Helaas hebben we momenteel telefoonstoring, we proberen dit zo snel mogelijk te verhelpen.

Baanstatus

Laatst bijgewerkt op:
Lus
Qualifying
Buggies
Trollies
Wintergreens
Wintertees

Ooievaar op Amelisweerd

Ooievaar op Amelisweerd

Gespot door onze hoofdgreenkeeper op 17 april, en niet eens op een heel vroeg uur, een heuse ooievaar (Ciconia ciconia). Om 9:45, gewoon na een flight, op hole 8.

(foto Jannes Landkroon)

Er waren al eerder waarnemingen gedaan, vooral van overvliegende ooievaars. Op 3 april zag ik er twee, in de warme zon, om elkaar heen vliegen op grote hoogte boven de vijver. Hun baltsen vindt plaats vooral op hun nest, en is een uitgebreide affaire, met veel geklepper en allerlei gymnastische toeren.

Het is eigenlijk bizar dat de ooievaar baby’s zou brengen (is overigens nooit bewezen). Ooievaars, net als de reiger, zijn bijzonder grote en grage eters van allerlei levende wezens, van insecten en wormen via slakken tot veel grotere dieren als (vooral jonge) ratten, konijntjes, mollen, muizen en natuurlijk kikkers. Tijdens zijn winterverblijf in Afrika ook sprinkhanen. Zijn verre familielid, de reiger, is ook op de baan vaak te zien, en leeft ook op dit menu. Ik heb er zelfs een betrapt in de polder die een jonge kokmeeuw opvrat. Diens rode poten waren nog net zichtbaar voor ze werden ingeslikt.

Zou een roze baby niet net zo’n lekker, of zelfs een lekkerder hapje zijn als een kokmeeuw? Ik denk dat we de rol van de ooievaar bij gezinsuitbreiding overschatten. Maar mooi, of liever indrukwekkend zijn ze wel, zoals dit exemplaar, op een paal midden in het dorp Westbroek, langs een drukke straat, naast de kerk. Iemand suggereerde al om een paal neer te zetten aan de Bunnik kant van hole 8, om ons ‘eigen’ stel ooievaars te verwelkomen en metterwoon te laten huisvesten. Wellicht een idee? Ook goed voor de aanwas van jonge leden, misschien. *)

*) misschien toch maar niet doen. Commentaar Jannes: ooievaars doen het (te) goed in Nederland, en bedreigen de biodiversiteit. Ze zouden te veel van de jonge vogel aanwas kunnen nodig hebben voor hun eigen jongen. En ze kunnen krassen veroorzaken, zoals een foto die Alfred Slik mij opstuurde laat zien:

Foto Chris Versteegh

Dop Bär