Baanstatus

Laatst bijgewerkt op:
Lus
Qualifying
Buggies
Trollies
Wintergreens
Wintertees

Red october op Amelisweerd

Een merkwaardig beeld op de baan: er zijn stukken met een zomerboeket aan bloemen….

en tegelijkertijd er zijn onmiskenbare herfst tekenen, zoals een mist-bedauwd spinnenweb aan het schapenschrikdraad, van een moderne spin die de transitie naar electra al gemaakt heeft:

De paddestoelen die bij de herfst horen, en die elk jaar op dezelfde plek staan, zijn dit jaar gesneuveld, oorzaak onbekend. Ballenzoekers?

Maar er zijn er die het wel goed doen, zoals de heksenboleet, en de geschubde inktzwam. Gaarne paddestoelen laten staan!

Het is een kastanje-rijk jaar, er liggen er veel, en in de bomen hangen er nog meer.

Gelukkig zijn niet alle vogels vertrokken naar zuidelijker streken. Naast blijvers, zien we ook overtrekkende vogels, die hier een tussenstop maken. Zo zag ik een koperwiek, familie van de lijster (turdus philomenos, linker foto) met wie hij samen aan het fourageren was. Ze zijn dol op bessen.

De koperwiek (turdus iliacus, foto rechts, wat onduidelijk, ik moest van hole 8 af om geen bal op de kop te krijgen) is heel herkenbaar door de lichte wenkbrauwstreep boven het oog, en door de rossige vlekken onder de vleugel (vandaar koperwiek). Dat kenmerk is boven niet goed te zien. Beide vogels hebben een gestippelde borst. Hieronder een duidelijker eerdere foto van een koperwiek.

Nog meer rood, een echte herfstkleur, bv van het altijd aanwezige roodborstje…

… en van een fraaie op de baan verblijvende vogel, de groene specht. Inderdaad, vooral groen, maar van achter een rode V-vormige pet op de deels zwarte kop, en een gele stuit. Een prachtvogel. Afgelopen lente heb ik een paar gezien met 2 jongen, en mede door deze nieuwe aanwas heb ik er deze herfst veel (meer dan 4…) gezien.

Op onderstaande foto de specht vanachter, met links nog vaag de koperwiek en een merel te zien.

Groene specht op hole 8

Behalve de beschadigde paddestoelen dus weer veel tekenen van leven. Ook de paddestoelen zelf blijven komen:

Voortdurend zijn overtrekkende ganzen te zien en te horen, ‘onze’ buizerds zijn actief, de jonge eksters trekken rond in troepen, zogenaamde jeugdbendes, van oudere en jonge dieren om te leren schooieren. De wolf lijkt weer terug naar elders.

Dop Bär