Baanstatus

Laatst bijgewerkt op:
Lus
Qualifying
Buggies
Trollies
Wintergreens
Wintertees

Waarom nu groot onderhoud in de baan?

Afgelopen jaren hebben we (redelijk) veel bezand op de fairways. Dit tot ongenoegen van vele golfers destijds. Echter we krijgen nu regelmatig juist positieve feedback over het effect van het bezanden. Onlangs sprak een golfer één van mijn greenkeepers aan. Hij zei “ik heb jullie vervloekt met al dat zand een jaar geleden maar nu kan ik zowaar golfen tijdens periodes waar het in het verleden niet kon en ik zit nagenoeg niet onder de klei”. Dit is waarom wij dit doen. Afgelopen jaren hebben we de hele baan redelijk dik bezand en wat knelpunten extra. We zien telkens meer effect. Nu strooien we enkel nog extra dik op de overgebleven knelpunten. Dit zijn wat oploopjes bij paden, het gebied vlak voor green 10 en de dog-leg van 11. Ons streven is om onze klei baan in een conditie te krijgen waar we ook in het natte seizoen gewoon kunnen golfen.

Het bezanden is maar één aspect hierin. Ook het prikken (vertidrainen) heeft een positief effect, mits goed getimed. Op klei is timing namelijk van cruciaal belang. Doe je dit te laat in het voorjaar dan is de grasmat niet op tijd gesloten en drogen de fairways extra snel uit en hebben we vroeg in het seizoen geel/bruine fairways. In het najaar prikken maakt dat het bodemprofiel juist extra nat/zacht wordt.  Wij richten ons op de weken in feb/begin maart. We hebben dan nog tijd om een gesloten grasmat te krijgen voor de competitie en zo droogt de grasmat niet vroeg in het seizoen uit. Tevens zitten de gaten nog wel in de bodem en zorgen ervoor dat het onder de grond gaat barsten waardoor er extra lucht in de bodem ontstaat. Deze lucht wegen zijn ideaal voor langere wortels en tevens ook voor afwatering in het najaar.

Na al deze werkzaamheden hebben we de fairways gespoten. Nee niet met gif/bestrijdingsmiddelen, maar met bemesting. Dit om herstel te bevorderen. Uiteraard zijn we hier ook voor een groot deel van het weer afhankelijk.

Ik denk dat de conclusie is dat het werkzaamheden zijn waar niemand op zit te wachten, u niet en wij ook niet. Echter het zijn noodzakelijke bewerkingen met een positief effect. We hebben het natste jaar achter de rug sinds 1905, maar de weken die we gesloten waren zijn op één hand te tellen (volgens mij nog geen 4 weken vanaf nov 2023).

De komende weken hopen we op goed weer. We willen namelijk de paden een hoognodige opknapbeurt geven en dat gaat niet met slecht weer.

In week 13 prikken we de greens. Na het prikken zullen we ze gelijk weer aanrollen  waardoor de balrol minimaal hinder ondervindt en de bodem eindelijk weer zuurstof heeft. Events worden ontweken en de rest van het spelersveld heeft max 1x een tijdelijke green in zijn of haar ronde.

Wij zijn klaar voor het seizoen en de voorbereidende werkzaamheden zijn gebeurd. Nu is het hopen op goed weer zodat we goed uit de startblokken komen.

Met vriendelijke groet, Jannes Landkroon