Baanstatus

Laatst bijgewerkt op:
Lus
Qualifying
Buggies
Trolleys
Wintergreens
Wintertees

Van de regen in de drup

Het kan niemand ontgaan zijn dat we een extreem nat voorjaar achter de rug hebben. Eigenlijk is het al vanaf oktober 2023 bijzonder nat, het ene neerslag record volgt het andere op. Dit heeft natuurlijk ook zijn effect op de golfbaan, alles gaat namelijk net wat stroever dan met mooi weer en kost daar door extra tijd. Hebben we net de bunkers geharkt komt er een niet voorspelde regenbui opzetten, wat betekent dat er voor niets geharkt is en de dag erna weer. Ook de bemesting spoelt regelmatig uit waardoor we vaker moeten bemesten. Vanwege de drassigheid kunnen we vaak de baan niet in om te maaien, enkele dagen later gaat het dan meestal wel weer maar dan kost het extra tijd omdat het gras (te)lang is, vervolgens moeten we dan vaak ook gras proppen blazen.

Onderwijl blijft onze natuur rough weelderig doorgroeien. Ook hier gaat op dat maaien onder natte omstandigheden niet verstandig is, voor je het weet staat de tractor ergens vast. De laatste weken hebben de greenkeepers met hun machines en onze schapen behoorlijk veel natuur rough verwijderd. Deze rough zou normaal gezien in juni wat schraler weer opkomen en, u raadt het al, vanwege deze weersomstandigheden groeit de rough net zo vet weer terug, we zullen dus moeten blijven maaien en begrazen. Overigens betekent dit niet dat we terug gaan naar een compleet gemaaide baan, de natuur rough is een blijvertje maar deze moet niet te vet zijn.

Ook onze greens bleven achter, eind 2023 gingen we schraal en met ziekte plekjes de winter in en ze kwamen niet veel beter de winter uit. Doorgaans beheren wij de greens behoorlijk schraal om de goede ziekte resistente grassen te stimuleren maar dit voorjaar bleek dit te schraal en wilden de greens nagenoeg niet groeien. Na een “overdosis” aan bemesting 3 weken terug komt daar gelukkig weer schot in, we zaaien behoorlijk intensief door met de goede grassen om te zorgen dat ze op termijn minder ziekte gevoelig zijn.

Onze bunkers hebben na de renovatie een behoorlijke onkruid druk en de randen groeien weelderig. En ik moet eerlijk toegeven dat we hier achter de feiten aan het aan rennen waren. Nu zijn we redelijk bij met het werk en komende periode gaan we testen hoe het werkt/speelt/oogt als we de randen permanent kort houden i.p.v. van wat we hadden. Het idee van mooie schrale rough op de bunker randen was een goed idee maar hier blijkt dat de theorie niet de praktijk is.

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel, Ik ben behoorlijk tevreden over hoe de baan zich gehouden heeft afgelopen winter/voorjaar. Ondanks de hoeveelheden regen zijn we maar beperkt gesloten geweest. Dit komt door het bezanden en prikken in het voorjaar, wat hiervoor een ideale tijd is. De gaten bovengronds sluiten zich voor de competitie maar ondergronds blijven deze nog aanwezig. Als er dan een droge zomer aan komt gaat de bodem barsten waardoor er extra lucht ontstaat, dit resulteert dan weer in meer ruimte voor de graswortels en in een grotere buffer capaciteit als er regen valt.  

Ik heb redelijk wat slapeloze momenten gehad dit voorjaar maar mijn team heeft nooit de moed verloren en letterlijk en figuurlijk elke storm doorstaan. Het weer klaart maar niet op maar de baan wel, de greens trekken bij/de bunkers zijn netjes en de natuur rough is op de meeste plekken een keer verschraald (gemaaid).

Met vriendelijke groet,

Jannes Landkroon
Hoofd-Greenkeeper