Baanstatus

Laatst bijgewerkt op:
Lus
Qualifying
Buggies
Trollies
Wintergreens
Wintertees

Midas op Amelisweerd?

Afgelopen week is door een greenkeeper een wolf waargenomen op Amelisweerd. Dat is op zich heel bijzonder, want, afgezien van het feit dat we ze tot op heden niet als medebewoners of -bezoekers van de baan kenden, wolven zijn zeer schuw, en zullen contact met mensen mijden. Dat Wilco er toch een gezien heeft, komt omdat hij op een tractor zat, en zo voor de wolf onherkenbaar was als menselijke vorm. 

Toch blijft de nadering, tot op 20 meter, heel bijzonder. Dat het om een wolf ging, is volgens Wilco zeker. Hij heeft zelf een herdershond, een ras dat aardig op de wolf lijkt, en hij zag direct de kenmerkende verschillen tussen herdershond en wolf, zoals een witte keel bij de wolf, en verder nogal wat details waarin hond en wolf verschillen. Zo hangt de staart van de wolf in rust naar beneden, terwijl honden, als ze niet kwispelen, hun staart vaak ‘halfstok’ hebben. 

Volgens kenners heeft Wilco geluk gehad, niet alleen omdat hem niets is overkomen (nogmaals, wolven mijden de mens zo veel mogelijk), maar omdat hij een van de weinigen is die een wolf van dichtbij gezien heeft. Er is een melding gemaakt naar de instantie die landelijk waarnemingen van wolven bijhoudt. Er zijn in onze buurt, bv bij Cothen, ook al wolven waargenomen, en in Driebergen zijn 11 schapen gedood, door vermoedelijk een wolf. Pootafdrukken zijn moeilijk van die van honden te onderscheiden, de poep van wolven is wel anders dan die van de gemiddelde hond: de keutels bevatten haren van prooien, en zijn vaak grijs door kalk en botresten. 

Waarschijnlijk blijft Wilco de enige die het dier gezien heeft. Een wildcamera, geplaatst de volgende nacht op de plek waar de wolf waarschijnlijk de baan heeft betreden, tussen hole 13 en 14 dicht bij de bosrand, laat alleen een eenzame late golfer zien die naar de witte afslag loopt, geen rood-opgloeiende ogen in de bosrand. Er is wel een foto gemaakt, op afstand:

Wolven hebben een groot gebied nodig, voor een roedel tot 10 dieren al gauw 200 m2. Jonge wolven kunnen in hun tweede jaar op zoek gaan naar nieuw terrein. Ze lopen grote afstanden, zwemmen makkelijk. Maar of ze voldoende ruimte vinden in het drukke westen van het land, is zeer de vraag. Mocht u een wolf tegenkomen, zwaaien met de armen, en geluid maken zal ze wel verschrikken. Kijk voor herkenning en adviezen naar de prima website (https://www.wolveninnederland.nl/).

Er is op de baan natuurlijk zorg voor ‘onze’ schapen, wolven kunnen vreselijk te keer gaan in een kudde. De eigenaar is gewaarschuwd, iedereen let op. Mochten er maatregelen extra getroffen worden, u wordt op de hoogte gehouden middels nieuwsbrief, website, of in belangrijke kwesties, middels een email bericht.

Foto boven gemaakt door Wilco, hieronder sterk uitvergroot:

Disclaimer: schrijver dezes is geen wolvenkenner, informatie komt van elders, vooral van de genoemde website. Wilco bedankt voor de foto.

Dop Bär