Baanstatus

Laatst bijgewerkt op:
Lus
Qualifying
Buggies
Trollies
Wintergreens
Wintertees

Even niet op Amelisweerd

Even niet op Amelisweerd

Het voorjaar is begonnen, vogels komen en gaan, baltsen, bouwen nesten en hebben gezinsuitbreiding. Er is dus veel te zien, maar ik kan het niet vastleggen. Een gladde tegel in de tuin zorgde voor een val op de schouder en bovenarm. Oordeel van de fysiotherapeut was 3 tot 6 maanden niet golfen… De camera/telelens die ik gebruik weegt ruim 2 kilo, en kan ik niet stabiel vasthouden. Zodra dat weer kan zal ik als non-playing photoghrapher weer gaan rondlopen. Maar dat duurt nog even. Het zij me vergund mijn december/januari foto’s, met nog winterse kenmerken, te laten zien.

Allereerst een echte wintergast, een kramsvogel, turdus pilaris in februari 2021 ook al eens gezien. Deze keer opgemerkt door Paul Ex, en met enige moeite geïdentificeerd.

Mooie vogel, familie van de lijster, turdus philomelos en de koperwiek, turdus iliacus, ook met gespikkelde borst, en als gezegd, het is een doortrekker in de winter. Na Paul’s foto heb ik hem nog een paar keer kunnen zien, aan het eind van hole 18, hoog in de boom.

Een mooi beeld van de weinige sneeuw die deze winter gevallen is, met de lage winterzon als spotlight op hole 8/9.

Al vroeg waren er al tekenen van activiteit, natuurlijk als eerste bij de alomtegenwoordige exoot, de Nijlgans. Een uiterst productieve vogel, zowel in lawaai als in nageslacht. Ze hebben makkelijk 3 nesten per jaar, en we hebben vorig jaar op hole 14 kunnen zien dat die nesten tot 15 kuikens kunnen hebben.

De vorige nesten dateren van juli, en warempel, ze zijn in de januari kou alweer bezig met nestbouw.

Even leek het of moeder de gans een hoogbouw nest prefereerde, naast de green van h17, maar later bleek dit kennelijk geen goede keuze, ik heb er geen activiteit meer gezien.

Ook andere vogels zijn bezig, zoals blijkt uit een uitgewaaid (?) nestje van een koolmees. Twee van de meestal 4-10 eieren witte eieren met rode vlekken zaten er nog in, de golfbal is alleen om de afmetingen beter te kunnen schatten. Heel klein dus. Wel een mooi bouwseltje.

De sterk gesnoeide waterhindernis bij de afslag van h10 zal in het voorjaar een heel ander aanzicht hebben. Nu kun je ten minste de bal goed terugvinden, en echt in het water slaan.

Ik wens iedereen een mooi begin van een nieuw golfjaar. De nattigheid moet nu een beetje voorbij zijn, en de zompige fairways worden droger en steviger, met allerlei jong spul langs de baan, dierlijk en plantaardig.

Ik kijk uit naar een volgend bezoek aan de baan,

Dop Bär