Buggies

Helaas mogen er t/m zaterdag 20 april geen buggies in de baan. Zaterdag wordt er opnieuw gekeken.

Baanstatus

Laatst bijgewerkt op:
Lus
Qualifying
Buggies
Trollies
Wintergreens
Wintertees

Weersomstandigheden

Tips voor golf bij warm weer

Golfen met warm weer kan natuurlijk prima maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Deze 12 tips kunnen je helpen bij hoge temperaturen op de golfbaan.

 1. Smeer je niet pas in met zonnebrandcrème als je op de baan staat, maar een half uur van tevoren. Gebruik een hoge factor en check de zonkracht.
 2. Draag luchtige kleding in lichte kleuren die voor sporten bedoeld is. Vermijd katoen of andere stoffen die vocht vasthouden.
 3. Drink een half uur voordat de ronde of wedstrijd begint al een halve liter water.
 4. Drink ook water gedurende de hele ronde (dat je koel houdt in een thermosfles of met (veel) ijsklontjes).
 5. Vermijd alcohol. Door alcohol produceer je meer urine dan je gedronken hebt. Hierdoor is het lastiger je lichaamstemperatuur op peil te houden.
 6. Het drinken van koffie en thee kan (bij gematigd gebruik) geen kwaad.
 7. Draag een pet (liefst met een donkere binnenkant van de klep voor bescherming van je ogen) en/of een zonnebril.
 8. Gebruik een paraplu tegen de zon.
 9. Neem extra handschoentje(s) mee.
 10. Neem een extra handdoek mee, die je vochtig maakt voor extra verkoeling (eventueel voor in je nek).
 11. Als het speltempo het toelaat: rust af en toe op schaduwplekken.
 12. Blijf goed naar je lichaam luisteren! Bij oververhittingssymptomen moet je direct stoppen en hulp inroepen.

Ook voor een club, baan of wedstrijdleiding is het van belang om rekening te houden met hitte. Zorg bijvoorbeeld voor extra water in de baan.

Kenmerken oververhitting

Bij oververhitting kun je pijn krijgen in de spieren van armen en benen (hittekramp). Andere symptomen zijn vermoeidheid, hevig transpireren, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en lage hartslag in combinatie met een roodgestuwde huid (hittestuwing) of een bleke huid (hitte-uitputting). Bij een hitteberoerte is de lichaamstemperatuur boven de 40,5 graden Celsius en heeft het slachtoffer bewustzijnsveranderingen; hij gedraagt zich anders dan normaal.

Wat te doen bij oververhitting

Breng iemand met verschijnselen van oververhitting in een koele omgeving. Geef hem  of haar (bij voorkeur een sportdrank) te drinken. Bij sufheid/stoornis in het bewustzijn niet laten drinken en 112 bellen (bron: ehbo.nl).

Onweer

Na een warme dag volgt vaak onweer. Wat moet je doen als het dondert en bliksemt in de buurt van de golfbaan? Het kan gevaarlijk zijn dus het is zaak om alert te zijn. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt de baan af? We zetten het voor je op een rijtje.

 • De beste bescherming tegen bliksem biedt een gebouw, bijvoorbeeld het clubhuis of gesloten schuilhutjes op de baan met een bliksemafleider. Schuilhutten op golfbanen zijn er om de veiligheid van golfers te waarborgen. Als je denkt dat de weersituatie gevaarlijk is, ga je zo snel mogelijk richting zo’n schuilhut. Normaal gesproken is er dreiging van blikseminslag vanaf het moment dat het verloop tussen donder en bliksem minder dan tien seconden is. Het aantal kilometer dat onweer bij je vandaan is, is het aantal seconden tussen donder en bliksem gedeeld door drie.
 • Als er geen gebouw in de buurt is, zoek dan een lage plek, bijvoorbeeld een droge greppel of een groepje kleine bomen in een bos.
 • Ga niet in een groep staan maar minimaal twee meter van elkaar af.
 • Neem je golfclubs, paraplu en trolley niet mee naar je schuilplek; golfclubs en paraplu’s werken als bliksemgeleider. 
 • In een open terrein: schuil gehurkt met je armen over de knieën, het hoofd zo laag mogelijk en de voeten tegen elkaar.
 • Schuil niet in halfopen schuilhokjes en tenten, onder alleenstaande bomen en bij hekwerken, in handicarts (buggy’s) en cabrio-auto’s.
 • Schuil niet in de buurt van water en op zeer natte grond.

Golfbanen en wedstrijdorganisaties: zorg ervoor dat er een toeter aanwezig is in geval van onweer.

Stoppen met spelen

Voorop staat dat een golfer zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen veiligheid. Daarom kun je altijd zelf beslissen om te stoppen met spelen. Dit mag als je redelijkerwijs van mening bent dat er blikseminslag dreigt. Als dit in een wedstrijd gebeurt, moet je dit zo snel mogelijk melden aan de wedstrijdleiding.

Je mag bij dreigend weer tijdens wedstrijden een meteo-app op je smart phone raadplegen. 

Tijdens een wedstrijd kan de wedstrijdleiding, een referee of een bevoegde clubfunctionaris besluiten het spel stil te leggen. Dit gebeurt met een toeter. Als er een lang aanhoudende toon hoorbaar is, moet je direct stoppen met spelen en jezelf een in veiligheid brengen. Op een golfbaan is dit meestal de dichtstbijzijnde schuilhut.

Bij drie opeenvolgende tonen is er geen direct gevaar. Het spel wordt dan onderbroken vanwege bijvoorbeeld duisternis of een onspeelbare baan. In dat geval mag je kiezen of je direct stopt met spelen of dat je de hole uitspeelt. Beginnen aan een nieuwe hole is niet toegestaan.

Qualifying kaart tijdens onderbroken ronde

Mocht het zo zijn dat je bezig was aan een qualifying ronde en onweer (duisternis en ziekte zijn ook een goede reden) gooit roet in het eten, dan mag je de kaart nog steeds invoeren. Op de holes die niet gespeeld zijn, worden door het systeem netto parren genoteerd. Hiertoe is besloten omdat het anders zonde is dat de gespeelde holes niet meetellen voor je handicap. Als blijkt dat er geen dreiging van onweer was, heeft de handicapcommissie de bevoegdheid een strafscore op te leggen in het geval dat de speler de bedoeling had om zijn of haar handicap te manipuleren.

Matchplay

Als je matchplay speelt en er is dreiging van onweer dan kun je samen met je tegenstander besluiten te stoppen. Mocht het zo zijn dan een van de spelers of teams na verloop van tijd weer wil spelen en het is veilig genoeg, dan moet de tegenstander het spel ook hervatten. Als spelers het niet eens zijn over hoe ze moeten handelen, dan moeten ze stoppen. Als je toch verder speelt, verlies je de hole. De wedstrijdleiding bepaalt vervolgens wanneer het spel wordt hervat.

Partij overspelen in NGF Competitie

Tot slot is het belangrijk voor competitiespelers om het NGF Competitiereglement te lezen. Daarin staat dat partijen die worden onderbroken (vanwege onweer) alleen op de dag zelf worden uitgespeeld. Als dat niet lukt, moet de hele partij worden overgespeeld. In dat geval is het zelfs toegestaan de samenstelling van het team te wijzigen. In onderling overleg bepalen de captains met elkaar een nieuwe datum om de wedstrijd af te maken. Uitgespeelde partijen worden niet overgespeeld; de uitslagen blijven geldig.

Bron:
https://www.golf.nl/beter-golfen/tips/tips-voor-golf-bij-warm-weer
https://www.golf.nl/golfsport/regels/onweer-golfbaan