Baanstatus
Lus |
Qualifying |
Buggies |
Trolleys |
Wintergreens |
Wintertees |
Golfen met warm weer kan natuurlijk prima maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Deze 12 tips kunnen je helpen bij hoge temperaturen op de golfbaan.
Ook voor een club, baan of wedstrijdleiding is het van belang om rekening te houden met hitte. Zorg bijvoorbeeld voor extra water in de baan.
Bij oververhitting kun je pijn krijgen in de spieren van armen en benen (hittekramp). Andere symptomen zijn vermoeidheid, hevig transpireren, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en lage hartslag in combinatie met een roodgestuwde huid (hittestuwing) of een bleke huid (hitte-uitputting). Bij een hitteberoerte is de lichaamstemperatuur boven de 40,5 graden Celsius en heeft het slachtoffer bewustzijnsveranderingen; hij gedraagt zich anders dan normaal.
Breng iemand met verschijnselen van oververhitting in een koele omgeving. Geef hem of haar (bij voorkeur een sportdrank) te drinken. Bij sufheid/stoornis in het bewustzijn niet laten drinken en 112 bellen (bron: ehbo.nl).
Na een warme dag volgt vaak onweer. Wat moet je doen als het dondert en bliksemt in de buurt van de golfbaan? Het kan gevaarlijk zijn dus het is zaak om alert te zijn. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt de baan af? We zetten het voor je op een rijtje.
Golfbanen en wedstrijdorganisaties: zorg ervoor dat er een toeter aanwezig is in geval van onweer.
Voorop staat dat een golfer zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen veiligheid. Daarom kun je altijd zelf beslissen om te stoppen met spelen. Dit mag als je redelijkerwijs van mening bent dat er blikseminslag dreigt. Als dit in een wedstrijd gebeurt, moet je dit zo snel mogelijk melden aan de wedstrijdleiding.
Je mag bij dreigend weer tijdens wedstrijden een meteo-app op je smart phone raadplegen.
Tijdens een wedstrijd kan de wedstrijdleiding, een referee of een bevoegde clubfunctionaris besluiten het spel stil te leggen. Dit gebeurt met een toeter. Als er een lang aanhoudende toon hoorbaar is, moet je direct stoppen met spelen en jezelf een in veiligheid brengen. Op een golfbaan is dit meestal de dichtstbijzijnde schuilhut.
Bij drie opeenvolgende tonen is er geen direct gevaar. Het spel wordt dan onderbroken vanwege bijvoorbeeld duisternis of een onspeelbare baan. In dat geval mag je kiezen of je direct stopt met spelen of dat je de hole uitspeelt. Beginnen aan een nieuwe hole is niet toegestaan.
Mocht het zo zijn dat je bezig was aan een qualifying ronde en onweer (duisternis en ziekte zijn ook een goede reden) gooit roet in het eten, dan mag je de kaart nog steeds invoeren. Op de holes die niet gespeeld zijn, worden door het systeem netto parren genoteerd. Hiertoe is besloten omdat het anders zonde is dat de gespeelde holes niet meetellen voor je handicap. Als blijkt dat er geen dreiging van onweer was, heeft de handicapcommissie de bevoegdheid een strafscore op te leggen in het geval dat de speler de bedoeling had om zijn of haar handicap te manipuleren.
Als je matchplay speelt en er is dreiging van onweer dan kun je samen met je tegenstander besluiten te stoppen. Mocht het zo zijn dan een van de spelers of teams na verloop van tijd weer wil spelen en het is veilig genoeg, dan moet de tegenstander het spel ook hervatten. Als spelers het niet eens zijn over hoe ze moeten handelen, dan moeten ze stoppen. Als je toch verder speelt, verlies je de hole. De wedstrijdleiding bepaalt vervolgens wanneer het spel wordt hervat.
Tot slot is het belangrijk voor competitiespelers om het NGF Competitiereglement te lezen. Daarin staat dat partijen die worden onderbroken (vanwege onweer) alleen op de dag zelf worden uitgespeeld. Als dat niet lukt, moet de hele partij worden overgespeeld. In dat geval is het zelfs toegestaan de samenstelling van het team te wijzigen. In onderling overleg bepalen de captains met elkaar een nieuwe datum om de wedstrijd af te maken. Uitgespeelde partijen worden niet overgespeeld; de uitslagen blijven geldig.
Bron:
https://www.golf.nl/beter-golfen/tips/tips-voor-golf-bij-warm-weer
https://www.golf.nl/golfsport/regels/onweer-golfbaan